WANNEER EMDR?
Iedereen krijgt wel eens te maken met een ingrijpende gebeurtenis. Ouders kunnen hun kind daar niet altijd tegen beschermen. Het is niet te voorspellen of een kind de mogelijkheid heeft een ingrijpende gebeurtenis goed te verwerken. Dit is mede afhankelijk van het karakter en de oplossingsvaardigheden van een kind.
EMDR is inzetbaar wanneer een kind met problemen, die te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen, blijft kampen. Helaas is het niet altijd eenvoudig om onverwerkte herinneringen als zodanig te herkennen. Kinderen begrijpen zelf vaak ook niet waarom ze ergens last van hebben. Ook houden kinderen hun klachten soms voor zich omdat zij hun ouders niet willen belasten.
Gebeurtenissen
Voor kinderen en jongeren geldt dat er meer gebeurtenissen zijn die ingrijpend kunnen zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- een ruzie tussen ouders of echtscheiding
- vervelende medische ervaring
- verdwaald in een stad
- een brand, ongeluk en inbraak
- een enge film
- pesterijen op school
- misbruik, verwaarlozing of huiselijk geweld
- ernstige ziekte of overlijden
Klachten
Een kleine greep uit de klachten die met EMDR al succesvol zijn behandeld.
- nare ervaringen uit het verleden
- ongedefinieerde angstklachten
- nachtmerries
- oorlog, geweld, overval ervaringen
- angst gerelateerde gevoelens
- zelfbeeld klachten
- zelfvertrouwen klachten
- paniekaanvallen
- allerlei angsten en fobieën
- aepressieve klachten
- pijnklachten
Wat zie je in het gedrag?
Kinderen en jongeren kunnen na een ingrijpende gebeurtenis last krijgen van nachtmerries of flashbacks, vermijding (zich sociaal terugtrekken, vermijden van bepaalde personen/plaatsen), of hyperarousal (prikkelbaar, hyperactief, rusteloos).
Soms vertonen kinderen gedragsveranderingen waarbij de link met de beschadigende gebeurtenis minder duidelijk is, zoals (in)slaapproblemen, angsten, somberheid, vaker huilen, vastklampen of juist verstoten van een ouder, woedeaanvallen, dagdromen, bedplassen, duimzuigen, schaamte- of schuldgevoelens, lichamelijke klachten, of onzekerheid over zichzelf.
Deze klachten kunnen ook wijzen op ander psychische of lichamelijke klachten. Het komt ook voor dat kinderen een diagnose krijgen voor een stoornis, terwijl er feitelijk sprake is van een onverwerkt trauma. Daarom is het belangrijk om altijd zorgvuldig te kijken naar wat er precies aan de hand is.
Oorzaak onderzoeken
Belangrijk in de therapie is om samen te onderzoeken waar de klachten ontstaan zijn of wat de gebeurtenis of gevoelens in het heden met je doen. Samen met de behandelaar wordt gezocht naar de mogelijke oorzaak. Als er geen duidelijke oorzaak is maar wel de klachten, dan kan EMDR eveneens succesvol toegepast worden en wordt er samen met de therapeut een behandelplan opgesteld. Deze kan bestaan uit enkel EMDR maar zeker ook uit een combinatie van methodieken die als doel hebben de hulpvraag in zijn volledigheid te behandelen.
Vanaf welke leeftijd?
EMDR is toepasbaar bij kinderen vanaf +/- 2 jaar. Nieuwe ontwikkelingen richten zich zelfs al op jongere kinderen.
Wanneer starten?
Er kan worden gestart met EMDR zodra er sprake is van een veilige situatie is in de omgeving van het kind en wanneer er voldoende sociale steun aanwezig is voor het kind.
Mijn zoon durft weer bij vriendjes af te spreken, eerst durfde hij niet omdat hij een keer door een hond gebeten is.
Ik was elke keer bang om pijn te krijgen, daarom durfde ik niets meer. Nu denk ik nooit meer aan het ongeluk in de klas.
Ik heb geen last meer van mijn onverklaarbare angsten. De EMDR sessies waren raar, maar eigenlijk best leuk om te doen.
Ik dacht: dit gaat bij mij nooit werken! Nu durf ik weer gewoon met de trein naar school en denk ik niet meer aan die vrouw die zelfmoord wilde plegen en voor de trein sprong.